Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία για τη Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου

Ανακοίνωση με αφορμή τη γενική συνέλευση τη Γενική Συνέλευση Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου, εξέδωσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους που  συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου. Η συνέλευση  αυτή η οποία ήταν και εκλογοαπολογιστική, με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα προχωράμε σε  αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας Διοίκησης και αντιπροσώπων για την ΠΟΕ ΟΤΑ, ήταν η πρώτη  ζωντανή διαδικασία μετά από 2 χρόνια. Επίσης με βάση παλιότερη απόφαση της ίδιας της Γ.Σ.  ήταν και καταστατική για τις ανάγκες αναμόρφωσης και τροποποίησης του καταστατικού μας. 

Οι συνάδελφοι που ήρθαν έγιναν μάρτυρες μιας διαδικασίας που περισσότερο πλιάτσικο μιας  χούφτας συνδικαλιστών θύμιζε παρά Γενική Συνέλευση, με την πλειοψηφία του συλλόγου μας να  επιδίδεται σε τακτικές και πρακτικές που μόνο ως τυχοδιωκτικές μπορούν να χαρακτηριστούν!  Αφού αρκέστηκαν να χωρέσουν σε μισή σελίδα τη «συνδικαλιστική δράση» τους για τη διετία  2020-2021, ήρθαν να απαξιώσουν με κάθε τρόπο αυτή την κορυφαία και μαζική λειτουργία του  συλλόγου μας.  

Χαρακτηριστικό είναι ότι «εξέλεξαν» μουλωχτά το προεδρείο της Γ.Σ για να ελέγχουν ποιος θα  μιλήσει και πόσο, όπως δημοκρατικά έχουν μάθει να λειτουργούν πίσω από τις πλάτες των  συναδέλφων.  

Η ΔΑΣ ΟΤΑ παρά τις δυσκολίες και τις μεθοδεύσεις υποβάθμισης της διαδικασίας, αναλογιζόμενη  τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, τόσο μέσα στο χώρο δουλειάς όσο  και εκτός, ζήτησε το λόγο προκειμένου να ενημερώσει τους συναδέλφους τόσο για τις εξελίξεις,  όσο και για τις δράσεις που έχει αναπτύξει από πλευράς μειοψηφίας όλο αυτό το διάστημα, αλλά  και για την πρόταση διεξόδου που έχει, προκειμένου να αρχίσουμε να βάζουμε εμπόδια στη  βάρβαρη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που υλοποιείται επάξια από τη δημοτική αρχή  βάζοντας κι αυτή το αλατοπίπερο της! 

Βάλαμε ως κατεύθυνση της δικής μας πρότασης τα συμφέροντα των εργαζομένων όπως  αποδεικνύουμε καθημερινά με τη δράση μας και τη στάση μας στους συναδέλφους κόντρα στη 

λογική της πλειοψηφίας του συλλόγου μας όπου βάζει κυριολεκτικά πλάτη με τη στήριξη της, ώστε να περάσουν το ένα μετά το άλλο, πολύ πιο γρήγορα, αυταρχικά μέτρα καταστολής και  εργασιακών ανατροπών. 

Εντατικές ήταν οι προσπάθειες φίμωσης της ΔΑΣ και αποπροσανατολισμού της Γενικής  Συνέλευσης, από το προεδρείο και την απερχόμενη πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου, οι οποίες  απαντήθηκαν από τους ίδιους του συναδέλφους, που με την αντίδρασή τους ανάγκασαν το  προεδρείο σε υποχώρηση και απαίτησαν να ακούσουν ολοκληρωμένη της τοποθέτηση της ΔΑΣ  χωρίς παρεμβολές.  

Είναι τέτοιος ο ξεπεσμός τους που έφτασαν στο σημείο να αρνούνται ακόμα και στο συνάδελφο  Β. Γκιτάκο, εκλεγμένο στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ, να ενημερώσει το σώμα για τις εξελίξεις  στον κλάδο την ίδια ώρα που υποδέχονταν το δήμαρχο δλδ τον εργοδότη, μετά βαϊων και κλάδων  για να κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα και να απευθυνθεί στους εργαζόμενους.  

Ακόμα και για την προγραμματισμένη τροποποίηση του καταστατικού έκαναν κωλοτούμπα  μεταθέτοντας την σε άγνωστο χρόνο, αποκλείοντας για μία ακόμα φορά εκατοντάδες  συμβασιούχους από τη δράση του Συλλόγου μας. Ο μαζικός διεκδικητικός Σύλλογος είναι  ανεπιθύμητος και δεν έχει να προσθέσει κάτι στην συνδικαλιστική τους καριέρα. 

Θέλησαν εύκολα να ξεμπερδέψουν και με την πρόταση της ΔΑΣ για καταψήφιση του απαράδεκτου  νόμου Χατζηδάκη και ειδικότερα για την επέμβαση στη λειτουργία των εργατικών σωματείων και  το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Χαρακτηριστικά, ούτε ένας από το προεδρείο και το απερχόμενο ΔΣ,  δεν ψήφισε κατά του νόμου. 

Ακόμα και οι προσπάθειες τους να υφαρπάξουν τη θετική ψήφο των συναδέλφων για τον  Διοικητικό απολογισμό τους έπεσε στο κενό, αφού παρά τους εκατοντάδες συναδέλφους που  έδωσαν το παρόν, ελάχιστος ήταν ο αριθμός που τον υπερψήφισε με τους περισσότερους να  απέχουν από την ψηφοφορία, δίνοντας τους έτσι μια πρώτη απάντηση απαξίωσης και  καταψήφισης στη συνείδηση τους! 

Συνάδελφοι η ΔΑΣ ΟΤΑ σας καλεί κόντρα σε αυτές τις μεθοδεύσεις να δυναμώσουμε τη δική μας  φωνή, τη φωνή των εργαζομένων! Να ακυρώσουμε και στις αρχαιρεσίες όλους εκείνους που  θέλουν να φιμώσουν κάθε μαζική διαδικασία μας! Η μόνη δυνατή απάντηση είναι η ενίσχυση της  ΔΑΣ! 

Η τοποθέτηση της επικεφαλής της παράταξης ΔΑΣ ΟΤΑ

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι  

Εκ μέρους της ΔΑΣ χαιρετίζω τη σημερινή Γενική μας συνέλευση! Είναι ενθαρρυντικό για  μας που με δεδομένο τις δυσκολίες λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δυσκολίες και  πραγματικές αλλά και δυσκολίες που χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι για να σταματήσει η  μαζική λειτουργία του συλλόγου, καταφέραμε έστω και με αυτόν τον τρόπο να μαζευτούμε  σήμερα επιτέλους μετά από 2 χρόνια σε ΓΣ. 

Με βάση τον απολογισμό της πλειοψηφίας του συλλόγου μας, θα ήθελα να πω δυο  πράγματα που αφορούν τόσο τον απολογισμό αυτόν όσο και το δικό μας απολογισμό.  

Είναι δύσκολο να εκφράσει κανείς άποψη για τις δράσεις που ανέπτυξε η πλειοψηφία του  συλλόγου μας χωρίς πρώτα να εξηγήσεις σε ποιες συνθήκες αναπτύχθηκαν αυτές οι  δράσεις.  

Κατ΄ αρχάς χρόνια τώρα κουβαλάμε το κουτσούρεμα των μισθών μας, την απώλεια 13ου και  14ου μισθού που έχει πλέον παγιωθεί, την υποβάθμιση των υπηρεσιών, την εντατικοποίηση  της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και νέων καθηκόντων που η τοπική  διοίκηση συνεχώς φορτώνει στις πλάτες μας, έχουμε ακατάλληλες κτιριακές δομές,  επικίνδυνα οχήματα και φυσικά ερχόμαστε αντιμέτωποι πλέον με την ακρίβεια που σπάει κόκκαλα κυριολεκτικά, μια πανδημία που για την αντιμετώπισή της δεν υπάρχει καμία  ενίσχυση των δομών υγείας και μια ενεργειακή φτώχια που για τους περισσότερους από  μας σημαίνει να μένουμε ακόμα και χωρίς θέρμανση μέσα στο χειμώνα.  

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον αντιασφαλιστικό νόμο που μας αναγκάζει να δουλεύουμε  μέχρι τα βαθιά γεράματα, που καθιστά τις εισφορές μας προϊόν τζόγου και μας δίνει μία  και μοναδική επιλογή εάν το τζογάρισμα θα έχει υψηλό-μεσαίο ή χαμηλό ρίσκο. Η σύνταξη  μας πλέον εξαρτάται από την απόδοση της επένδυσης που θα χρηματοδοτήσουν οι  εισφορές μας, χωρίς καμία απολύτως εγγύηση.  

Επιπρόσθετα ο νόμος Χατζηδάκη, ένας νόμος έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο, καταργεί την  αργία της Κυριακής, μονιμοποιεί την τηλεργασία, αυξάνει τις υπερωρίες ενώ ταυτόχρονα  μειώνει την αμοιβή τους, βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. 

Στις συνθήκες αυτές εμείς προσπαθήσαμε να μείνουμε όρθιοι, δίνοντας τη μάχη σε κάθε  μικρή και μεγάλη διεκδίκηση των συναδέλφων μας και σταθήκαμε δίπλα τους σε κάθε 

πρόβλημα που μας απηυθύναν, φυσικά με τις λιγοστές δυνάμεις που είχαμε από θέση  μειοψηφίας πάντα. Παρόλα αυτά και χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας,  αφού τα προβλήματα παραμένουν αρκετά, θα σταθώ σε 2-3 θέματα στα οποία  πρωτοστατήσαμε ως ΔΑΣ. 

• Διεκδικήσαμε την εφαρμογή της ΣΣΕ σε συγκεκριμένες ειδικότητες και τη χορήγηση  εκατοντάδων ρεπό εξ΄ αιτίας της μη εφαρμογής της για χρόνια ολόκληρα  • Διεκδικήσαμε υπογραφή 12μηνης σύμβασης εργασίας στους παιδικούς σταθμούς  αντί 11μηνης και την παραμονή της προσωπικής διαφοράς στο μισθολόγιό τους • Στηρίξαμε έμπρακτα όλους τους αγώνες των συμβασιούχων για σταθερή και μόνιμη  δουλειά.  

• Διεκδικήσαμε χρηματική αποζημίωση για όλα τα χρόνια που δεν είχαν χορηγηθεί  ΜΑΠ στους δικαιούχους  

• Διεκδικήσαμε τη δημιουργία τμήματος Υγείας και Ασφάλειας, αποθήκης ΜΑΠ και  προμήθειες με συμφωνίες πλαίσιο 

• Διεκδικήσαμε με την παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας την αναλυτική καταγραφή  των συνθηκών ασφάλειας στους χώρους εργασίας και τρόπους επίλυσης των  προβλημάτων 

• Διεκδικήσαμε την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά τη διάρκεια της  πανδημίας 

Στον αντίποδα όλων αυτών βρέθηκε η πλειοψηφία του συλλόγου μας που όπως βλέπετε ο  Διοικητικός τους απολογισμός, περιορίζεται σε μια σελίδα γι’ αυτά τα 2 χρόνια και μάλιστα 

τα 2/3 της περιγράφουν δικαστικές και κοινωνικές ενέργειες. Εναποθέτουν την επίλυση των  ζητημάτων μας σε δικηγόρους και στο μοίρασμα κάποιων ποσών που έχουν βγει από τις  δικές μας τσέπες.  

Γιατί πόσο δύσκολο είναι να παρευρεθούν σε μία δικαστική αίθουσα που δικάζονται  ασφαλιστικά μέτρα συμβασιούχων, την ίδια ώρα που τους έχουν κλείσει την πόρτα του  συλλόγου και δεν τους δέχονται ως μέλη, την ώρα που στη δράση που οι ίδιοι οι  συμβασιούχοι ανέπτυξαν με παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με στάσεις εργασίας,  με απογευματινά συλλαλητήρια, με παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ και κάθε φορά έστελναν  πρόσκληση στήριξης στη διοίκηση του συλλόγου η πλειοψηφία τους γύριζε την πλάτη.

Κάνουν λόγο για τη μετατροπή των 11μηνων συμβάσεων σε ετήσιες για τους συναδέλφους  στους παιδικούς σταθμούς. Συναδέλφους που εργάζονται με αυτές τις συμβάσεις 10 ή και  15 χρόνια και για πρώτη φορά αφού η ΔΑΣ σήκωσε το ζήτημα αυτό, το 2020 υπεγράφη  12μηνη και όχι 11μηνη σύμβαση. Ούτε οι ίδιοι δεν το πίστευαν γι αυτό το 2021  εξαφανίστηκαν όταν η ΔΑΣ πραγματοποιούσε προγραμματισμένες συναντήσεις με τη  διοίκηση του ΔΟΠΑΦΜΑΗ και μεταξύ άλλων έβαζε πιεστικά αυτό το ζήτημα. Που ήταν η  πλειοψηφία της διοίκησης του συλλόγου όταν εξ΄ αιτίας της υπογραφής 11μηνης  σύμβασης έγινε περικοπή της προσωπικής διαφοράς των εργαζομένων αυτών και  καταλογισμός μέχρι και 2300 ανά εργαζόμενο, τη στιγμή μάλιστα που το πόρισμα του  υπουργείου μετά τον έλεγχο που έκανε, έδινε περιθώριο για τακτοποίηση συμβάσεων και  όχι περικοπές.  

Που ήταν η πλειοψηφία του συλλόγου όταν η δημοτική αρχή καταπατούσε τη συλλογική  σύμβαση εργασίας και ανάγκαζε συγκεκριμένες ειδικότητες στους παιδικούς σταθμούς  αλλά και στα σχολεία να εργάζονται 8ωρο, αντί για 6,5 ωρο; Ακόμα και μετά την παρέμβαση  της ΔΑΣ όταν το ωράριο τακτοποιήθηκε, που ήταν η πλειοψηφία του συλλόγου όταν  διεκδικούσαμε πληρωμή των δεδουλευμένων ωρών. 

Μετέτρεψαν λένε τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης για τις σχολικές καθαρίστριες σε  συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και έτσι όντως έγινε. Πότε όμως; Όχι από το 2018 που η  ΔΑΣ το διεκδικούσε και οι εργαζόμενοι το δικαιούνταν, αλλά το 2020 όταν η πανδημία  απαιτούσε σχολαστικό καθαρισμό και η δημοτική αρχή το πρότεινε ως λύση για να μην  ενισχύσει την καθαριότητα των σχολίων με επιπλέον προσωπικό.  

Πάγια ήταν η στήριξη της πλειοψηφίας του συλλόγου στη δημοτική αρχή και όχι στους  εργαζόμενους,τρανταχτό παράδειγμα η διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης για ΜΑΠ που  δεν δόθηκαν στους δικαιούχους. Δύο φορές έκαναν συμφωνία με τη δημοτική αρχή  ενάντια στο δικαίωμα των συναδέλφων, διεκδικώντας λιγότερα χρόνια αποζημίωσης από  αυτά που οι συνάδελφοι δικαιούνταν.  

Δεν έβγαλαν άχνα για τον αντιασφαλιστικό νόμο και το νόμο Χατζηδάκη όμως δεν μας  εκπλήσσει αφού η πλειοψηφία του συλλόγου σε κάθε απεργία αντί να ενημερώνει, να  οργανώνει τους συναδέλφους, να δημιουργεί ευκαιρίες αντίδρασης για όλα αυτά που μας  καταστρέφουν τη ζωή, χτυπούσαν κάρτα πρώτοι και καλύτεροι, επιβεβαιώνοντας την 

υποταγή τους, την οποία φρόντιζαν να περάσουν και στους εργαζόμενους, εξυπηρετώντας  με αυτό τον τρόπο την εργασιακή ειρήνη που προωθούσε η δημοτική αρχή . 

Και δεν είναι μόνο αυτά. Ποτέ δεν στήριξαν τις προτάσεις της ΔΑΣ για συμμετοχή σε  πανελλαδικές δράσεις που προωθούσαν εκατοντάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και  Σωματεία και αφορούσαν σε μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, αφορούσαν  σε καταδίκες συνδικαλιστικών διώξεων, αφορούσαν στην ανάκτηση των αποδοχών μας και  το ύψος του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του άρθρου του Συντάγματος που  απαγορεύει τη μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.  

Και άλλες προτάσεις που κάναμε μέσα από την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας και  αφορούσαν στην κατάσταση των οχημάτων, των δημοτικών κτιρίων, των μέτρων κατά του  covid. 

Δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου όταν η δημοτική αρχή επενέβαινε σε αρχαιρεσίες  εργαζομένων για την εκλογή εκπροσώπου τους στη διοίκηση του ΔΟΠΑΦΜΑΗ ή όταν στην  αρχή της πανδημίας η δημοτική αρχή απέκρυπτε τα αυξημένα κρούσματα σε δομή  προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή.  

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι με βάση όλα αυτά αλλά και την εμπειρίας σας τόσα χρόνια  σας καλούμε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας! Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση σας! Τις  επόμενες βδομάδες πάμε σε εκλογές. 

Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τι σωματείο θέλουμε τελικά; Θέλουμε σωματείο που η  δράση του σε ορίζοντα διετίας περιορίζεται σε μίση σελίδα ή σωματείο που η δράση του  θα περάσει στα χέρια των εργαζομένων και θα δρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων  τους; Σωματείο που θα τα διπλώνει απέναντι στη δημοτική αρχή ή σωματείο που θα  προτάσσει τα συμφέροντα των εργαζομένων; Εμείς σας καλούμε να αλλάξουμε τους  συσχετισμούς, να ακυρώσουμε τους σχεδιασμούς τους! Σας καλούμε να ενισχύσετε τη  φωνή της ΔΑΣ, τη μόνη φωνή που σας απευθύνεται με ειλικρίνεια και συνέπεια. Σας  καλούμε να δυναμώσετε τη δική σας φωνή, τη φωνή που μόνο της κριτήριο είναι τα  συμφέροντα των εργαζομένων! 

Καλούμε το σώμα να καταψηφίσει τον επαίσχυντο Διοικητικό απολογισμό ! Να τους  δώσουμε έτσι μια πρώτη απάντηση τι σωματεία έχουμε σήμερα ανάγκη!

Επίσης καλούμε τη ΓΣ να πάρει σήμερα απόφαση ώστε το σωματείο μας να μην καταθέσει  το μητρώο, το καταστατικό και τις οικονομικές καταστάσεις στο κρατικό μητρώο. Όχι στο  ηλεκτρονικό φακέλωμα όπως προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.  

Προχωράμε με αισιοδοξία. Το κεφάλι ψηλά, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα  νικήσουμε! 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί